2022 - 2023

Javítóvizsgák:
2023.08.28. hétfő 8.00

Tanszerlista 2023-2024

PDFsam_merge.pdf

Alsó tagozat

PDFsam_merge(2).pdf

Eltérő tanrend

TANSZERLISTA5.pdf

5. évfolyam

TANSZERLISTA6.pdf

6. évfolyam

TANSZERLISTA7.pdf

7. évfolyam

TANSZERLISTA8.pdf

8. évfolyam

Nyári ügyeleti rend 2022/2023-as tanév

2023. július 05. 9-13 óra

2023. július 19. 9-13 óra

2023. augusztus 02. 9-13 óra

2023. augusztus 16. 9-13 óra

ELBALLAGTAK A SZEMERÉS DIÁKOK


Feldíszített tantermekkel, virágokkal, táblákra írt útravaló gondolatokkal köszönt el végzős diákjaitól a PIOK Szemere Általános Iskola közössége 2023. június 10-én. 

A 2022/2023-as tanévben 79 nyolcadikos tanuló vett búcsút a Szemerétől, a szeretett tanáraitól és az osztályközösségeiktől. Különleges pillanat ez valahol a gyermekkor és az ifjúkor határán. Ballagóink, ha visszagondolnak az elmúlt nyolc esztendőre, biztosan találnak benne valami szépet, fontosat, olyan emlékeket, amikre csak az osztályközösség emlékszik vissza, olyan vicces megnyilvánulásokat, amikre később visszagondolva is mosolyt csal az arcukra. 

Végzős diákjaink 8 éves munkán vannak túl, amit szebbnél szebb sikerek tettek emlékezetessé. A legnagyobb siker azonban az, hogy valamennyien felvételt nyertek abba a középiskolába, melyet célul tűztek ki maguk elé. Hisszük, hogy ott is hasonló sikereket érnek majd el, mert itt megkapták ehhez a kellő alapokat. 

Hagyomány, hogy ezen az ünnepélyen jutalmazzuk meg a 8 éven át kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat. A nevelőtestület „A tagozat tanulója” címet: Máté Benedek, „Az év tanulója” címet Berec Krisztofer Dorián, a „Szemere-díjat” Csonti József tanulóknak adományozta.

Manapság sokat lehet hallani arról, hogy felgyorsult, változó világban élünk, amihez alkalmazkodnunk kell, ha nem akarunk lemaradni, melyet már Arany János is megfogalmazott:

„Hajt az idő gyorsan, rendes útján eljár.

Ha felülünk felvesz, ha maradunk, nem vár!”

Kedves Végzős Diákok! Üljetek fel, hát az idő szekerére, és induljatok el ezen az izgalmas úton!

Jó utat kívánunk nektek!

A képgaléria megnyitása....

Császár Beáta          
intézményvezető-helyettes

Határtalanul Erdélyben - 2023

Május 15-én immár 7. alkalommal indult hetedikes csoport a PIOK Szemere Pál Általános Iskolából Erdélybe. Szerencsére köztük voltunk mi is!


A határon hamar átjutottunk, első megállónk Nagyvárad volt. Itt nézhettük meg Szent László szobrát és azt a barokk templomot, amelyben a koponyája egy darabját őrzik. Ezután Királyhágó következett, ahol a pompás látványban gyönyörködve fagyizhattunk. Ezt követően Kolozsvárra érkeztünk, itt megtekintettük a főteret, bejártuk a felújított gótikus stílusban épült Szent Mihály-templomot, megcsodáltuk Mátyás király lovas szobrát és az ódon hangulatú szülőházát is. Innen utunk a parajdi szállásunkra vezetett, ahol a vendéglátóink már vártak minket a fantasztikusan finom vacsorával. 

Egy kiadós pihenés után másnap meglátogattuk a Gyilkos-tavat. Először a Békás-szoros sziklái között barangoltunk, majd a tóra néző kilátóhoz is felgyalogoltunk. Hatalmas élmény volt! Ezután utunk Székelyudvarhelyre vezetett, megnéztük azt a Református Kollégiumot, ahol többek között Benedek Elek is tanult és a történelmi szoborparkot. Útba ejtettük Szejkefürdőt is, végigmentünk a székelykapu-soron, hogy tiszteletünket tegyük Orbán Balázs, a „legnagyobb székely” sírjánál. Mindezek után jutott még idő körbejárni a Mini Erdély Parkot is


Harmadik nap reggeli után Csíkszereda felé indultunk, utunk a Hargitán át vezetett. Csíksomlyón bementünk a kegytemplomba, ittunk a forrásból, belemártottuk az ujjunkat a Barátok feredője borvízbe, és megmászva a meredek kálvária hegyet felértünk a zarándokhelyre. Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, majd Korondon a bazárban szuveníreket vásároltunk az otthoniaknak.


A következő napon leereszkedtünk a föld mélyébe, és bebarangoltuk a parajdi sóbányát, Fehéregyházán ezután megkoszorúztuk Petőfi Sándor emlékszobrát, felolvastuk a Szörnyű idő című utolsó versét, és a helyi kis múzeum terepasztalán nyomon követtük a költő utolsó óráit. Segesváron egy térkép segítségével csoportokra osztva, önállóan fedeztük fel az ottani látnivalókat. Utolsó megállónk az Erdély Holt-tengerének is nevezett szovátai Medve-tó volt a maga mesés látványával, különös hangulatával.


Az ötödik napon fájó szívvel hagytuk el Parajdot, ahonnan egyenesen Marosvásárhelyre mentünk. A Kultúrpalotában láthattunk freskókat, de a legszebbek mégiscsak az üvegablakok voltak. Sajnos a tükörterem átmenetileg zárva volt, cserébe viszont a zeneteremben megleshettünk egy próbát. A kiadós ebéd után ellátogattunk a Bolyai Líceumhoz, s megnéztük a híres Bolyai apa-fia szobrot is. Végül megálltunk Királyhágón, hogy fájó szívvel búcsúzzunk Erdélytől. Sok különleges élménnyel, szépséges emlékekkel felvértezve, de kicsit szomorkásan indultunk haza. Innentől már csak az iskolánknál álltunk meg, ahol a szeretteink vártak ránk. 

Nagyon élveztük ezt az 5 napot! Örülünk, hogy részt vehettünk HATÁRTALANUL gazdag programjaiban, amit a helyismerettel és hatalmas tudással rendelkező Béres Imre tanár úr állított össze nekünk. Köszönet illeti őt és a kísérő tanárainkat is a munkájukért!

A teljes képgaléria megnyitása....

Hodbabni Hanna, Papp Liliána
7.b   PIOK „Szemere”      

Angolosok tavaszi sikerei

Ha tavasz, akkor tanulmányi versenyek!

A tavasz beköszöntével elérkezett iskolánkban is a tanulmányi versenyek időszaka. Tanulóink helyi, megyei, tankerületi versenyeken vettek részt. Nézzük is sorban az idegen nyelvi rendezvényeket!

Márciusban első alkalommal rendeztünk iskolánkban angol nyelvi tanulmányi versenyt, az ,,Évfolyam angolosa” kitüntető cím elnyeréséért. A versenyen 36 tanuló vett részt. Külön értékeltük az alap és emelt óraszámban tanuló diákok teljesítményét. A pontszámokat látva elmondhatjuk, hogy nagyon szoros volt a verseny, magas színvonalú küzdelem zajlott a megtisztelő cím elnyeréséért. -  Eredmények

A két legmagasabb pontszámot elért tanulót minden évfolyamról elindítottuk a Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola által szervezett megyei, komplex angol nyelvi versenyen. Iskolánkat Kalabér Viktória és Csonti Péter (5. évfolyam), Horváth Norina és Mélykúti Dániel (6. évfolyam), Jakab István és Papp Liliána (7. évfolyam), valamint Csonti József és Csizmadia Zalán (8. évfolyam) képviselte. A versenyen a megye legkiválóbb angolosai mérték össze tudásukat. Évfolyamonként 30-35 diák versenyzett. Szoros küzdelem volt, de így is sikerült éremmel hazatérnünk. Jakab István 3. helyezett lett, míg Horváth Norina egy ponttal maradt csak le a dobogóról, és a szintén nagyon jónak számító 4. helyezést érte el. A többiek sem szomorkodhattak, mert elért eredményeik (9. -11. - 15. helyezések) alapos, magas szintű nyelvtudást igazoltak.
A verseny részletes eredményei INNEN tölthetők le.  


Ezzel párhuzamosan készültünk a 26. alkalommal, Gödöllőn megrendezésre kerülő tankerületi, idegen nyelvi vers- és prózamondó versenyre.  Az idei év online versenyére iskolánkból 14 diák készült valamilyen vers- vagy prózamű angol nyelven történő magas színvonalú, kifejező előadására. Már maga a felkészülés időszaka is izgalmas és szórakoztató folyamat volt.  Májusban érkezett meg a zsűri visszajelzése, mely alapján a hetedik évfolyamon induló tanulók produkcióját helyezéssel jutalmazták.


Kalabér Alice 7.évfolyam PIOK.mp4

Kalabér Laura Alice 2. helyezett

Ládi Panna 7.évfolyamPIOK.mp4

Ládi Panna 3. helyezett.


A májust a 8. évfolyamon, emelt szinten tanuló diákok vizsgájával zártuk. Idén 19 diák zárta le általános iskolai nyelvtanulását záróvizsgával, köztük olyan diák is volt, aki már hamarabb nyelvvizsgát tett annak érdekében, hogy középiskolai felvételi pontszámait gyarapítsa. A diákok ismét bizonyították, hogy nem volt eredmény nélküli az elmúlt négy év. Tudásuk főleg beszédkészségben, hallott- és olvasott szövegértésben emelkedett ki. Reméljük a középiskolákban a továbbiakban is örömüket lelik a nyelvek elsajátításában!


Iskolánk kiemelt feladata az emelt szintű angol nyelvi képzés. Mint ahogyan azt az előző programok, eredmények is mutatják sikeressége elvitathatatlan. Tanárként öröm látni diákjainkat szünetekben egymás között angolul beszélgetni, örömmel várni a tanórákat vagy izgatottan készülni egy-egy versenyre. Tanárt, diákot lelkesít, motivál egy olyan visszajelzés, ha a nyolcadik évfolyamos tanuló az angol szóbeli felvételi után maximális ponttal tér vissza és lelkesen mondja:      ,, Tanárnő! Nagyon megdicsértek. Azt mondták, hogy kimagasló a tudásom, az idegen nyelvi kommunikációm!”

Remélem, sok ilyen élményünk lesz még.

Nagy Ildikó, angoltanár,
idegen nyelvi munkaközösségvezető

20230508_fenntathatosagi_temahet_also.pdf
202304_FOGADO_ORAK.pdf

Hosszú évekre nyúlik vissza az a szép hagyomány, amikor a Szemere iskola apraja- nagyja fellép a „világot jelentő deszkákra” és csodálatos produkciókkal varázsolja el közönségét. Igy volt ez március utolsó napján is, amikor 250 alsós és SNI-s kisdiáknak zúgott a taps. Az estét hetekig tartó próbák előzték meg, tarkítva az influenzajárvány okozta nagy létszámú hiányzással. Az utolsó pillanatig változtak a koreográfiák, míg  végül kialakult a program. Közben a kollégák tervezték a jelmezeket, készítették a díszletet, a gyerekek rajzolták a dekorációt, a szülők varrták a fellépő ruhákat, az informatikusok megálmodták a fényeket és a hangtechnikát. Bátran mondhatjuk, hogy mindenki megdolgozott a sikerért.

A nézőtér zsúfolásig megtelt: szülők, nagyszülők izgatottan várták csemetéjük szereplését. A pedagógusok találékonyságát dicséri az a széleskörű repertoár, amit ezen az estén mutattak nekünk.

A műsorszámok között felfedezhettünk „komoly” irodalmi darabokat: győztes versmondó lányokat és fiúkat, elbábozott mesét és egy igazi „szerelmi történetet” láb-show formájában. Látogatást tehettünk Skóciába és Erdélybe is, ahol megismerhettük a hagyományos népviseletben ellejtett táncokat, és „ritmikus kiszehajtással” elűztük a hideget és a telet. De fellépett nálunk John Travolta és az egész Grease tánckara.

Megénekelték a gyerekek Bud Spencer filmjét és a Játékkészítők musiceljét is. Szemmel is alig lehetett követni azt a ritmustaps kavalkádot, amit az egyre gyorsuló zenére fegyelmezetten, koncentrálva mutatott be egy csapat. Számtalan jó mozgású, ügyes kisgyermek csillogó szemmel, mosolyogva ropta a különböző zenei stílusokra a táncot. A nézők is legszívesebben felpattantak volna a tomboló twist, vagy rock and roll hallatán.

Fantasztikus, felemelő, boldog este volt, mindenkinek köszönet érte!

Saliga Anikó           

intézményegységvezető-helyettes

Tisztelt Leendő Első Osztályos Szülők!


Beiskolázási szülői értekezletünk alkalmával felmerült, hogy a szülők is szívesen bejárnák az épületünket.
Erre március 28-án fog sor kerülni. Délután 16:00-kor várom az érdeklődő szülőket egy iskolabejárásra.
Találkozó az aulánkban lesz. Aki lemarad erről az időpontról, kérem jelezze ímélben, és a későbbiekben még biztosítok hasonló lehetőséget.

Böszörményi Csaba   
intézményvezető    

BEIRATKOZÁSI INFORMÁCIÓK

 

Az általános iskolai leendő elsős beiratkozás ideje:

 

2023. április 20-21. 8.00 – 18.00 óráig

 

Kétféle módon jelentkeztethetik gyermeküket az általános iskola első évfolyamára:

 

 

Ebben az esetben is kötelező a személyes megjelenés a fent megjelölt két nap valamelyikén!

 

Az iskola részéről ezt a módot javasoljuk, mivel meggyorsítja a beiratkozás folyamatát, csökkenti a várakozási időt az intézményben.

 

Ennek lépései:

 

https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap

Regisztráljon új ideiglenes felhasználóként

 

Intézmény neve: Péceli Integrált Oktatási Központ Általános Iskola és Gimnázium

Intézmény címe: 2119 Pécel, Kossuth tér 7.

Intézmény OM azonosítója: 032378

Intézmény telephely kódja: 001

 

Az elektronikus rögzítést a születési anyakönyvi kivonatban és lakcímkártyában, személyi igazolványban, TAJ kártyán feltüntetett pontos adatokkal szíveskedjenek megtenni (pl. mindkét utónév megadása, …stb.).

 

 

 

 

 

 

Azok esetében, akik nem tudják elvégezni az előzetes jelentkezést a KRÉTA felületén, az intézmény viszi fel az adatokat a rendszerbe.

 

A szülőknek személyesen meg kell jelenniük az intézményben a fent megjelölt időpontban, függetlenül attól, hogy melyik jelentkezési módot választották!

 

Az intézményi személyes beiratkozás során – akár regisztrált, akár nem - be kell mutatni a gyermek eredeti okmányait:

 

Ezután le kell adni a beiratkozási dokumentumokat:

 

A dokumentumok honlapunkon elérhetők, illetve azok számára, akiknek a nyomtatás problémát okoz, a portán adatlap csomagot helyezünk el, ahonnan előre elvihetik.

 

A szülői felügyeleti jog nyilatkozat esetében fontos, hogy közös felügyeleti jog esetén mindkét szülő aláírása (+tanúk) szükséges, ezért ha nem készítik el előre a dokumentumot, akkor mindkét szülőnek jelen kell lennie a beiratkozásnál.

A többi kitöltendő dokumentumnál elegendő az egyik szülő aláírása.

 

Pécel, 2023. március 21.

 

 

                                                                                Böszörményi Csaba

                                                                                  intézményvezető

HIRDETMÉNY az általános iskolai beiratkozás rendjéről (1).pdf

Hirdetmény

2023_Pecel_korzetek_SZPAI.pdf

Körzet - 2023

BÁI_Szülői tájékoztató_2023_v1.pdf

eKRÉTA

A tanulásban akadályozott tanulók XLVI. Országos Komplex Tanulmányi

Versenyének elődöntője a Gyömrői EGYMI szervezésében valósult meg március 30-

án. Tanulóink az alábbi eredményekkel öregbítették iskolánk hírnevét:

Egyéni verseny:

Digitális kultúra legtehetségesebb tanulója - 6. évfolyam: Bangó Vanessza

Digitális kultúra legeredményesebb tanulója - 7. évfolyam: Lénárt Levente 

Csapatverseny: 

I. helyezés:
Bangó Vanessza, Rácz Tímea 6. évfolyam és Lénárt Levente 7. évfolyam

A csapat ezzel bejutott az országos döntőbe, amelyet Kaposváron rendeznek meg a

tanév végén, júniusban.  Felkészítő tanárok: Balogh Eszter, Istvánffy Emese, Kissné Nagy Julianna, Pércsi-Szemes Rita.

Szívből gratulálunk a tanulóknak és a felkészítő tanároknak az eredményhez és sok sikert kívánunk az országos versenyhez! 

Pércsi-Szemes Rita osztályfőnök

A Petőfi-emlékév alkalmából Gyömrőn megrendezett Felfénylő Szavak Regionális Szavalóversenyen iskolánk SNI tagozatának tanulói eredményesen szerepeltek.

Eredményeik:

1-2. évfolyam: III. helyezett: Kiss Dominik
Felkészítő: Kissné Nagy Julianna

3-4. évfolyam: II. helyezett: Balogh Patrik
Felkészítő: Kissné Nagy Julianna

7-8. évfolyam: III. helyezett: Lénárt Levente
Felkészítő: Pércsi-Szemes Rita

Gratulálunk minden résztvevőnek és a felkészítő pedagógusoknak!

RENDHAGYÓ MEGEMLÉKEZÉS AZ 1848-49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARCRA A SZEMERÉBEN


Ebben a tanévben rendhagyó módon, egy projektnap keretében idéztük fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit és emlékeztünk meg hőseiről. A programmal egyúttal ily módon is kapcsolódtunk a Petőfi-emlékév programsorozatához.

A projekt előkészítése során feladatokat kaptak az osztályok: tablókat kellett készíteniük a témakörhöz kapcsolódóan, információkat gyűjteniük az instrukciók alapján, illetve el kellett készíteniük a menetlevelüket a csapatversenyhez. 

A projektnapot március 14-én az iskola főigazgatója, Böszörményi Csaba nyitotta meg. Röviden összefoglalta 1848. március 15-e eseményeit, illetve rámutatott arra, milyen üzenetet hordoz számunkra ez a történelmi dátum. Ezt követően az egész iskola elszavalta Petőfi Sándor: Nemzeti dal című költeményét, melynek refrénjét a legfiatalabb tanuló is nagy hévvel zengte.

A megnyitó után elkezdődött az osztályok/csapatok munkálkodása, mely során változatos, interaktív feladatokkal találkoztak, esetenként okostelefon használatára is szükség volt. A projekt záró feladataként élőképet kellett a csapatoknak készíteni a kapott témában, melynek fotóját továbbították értékelésre a menetlevéllel együtt. 

Mozgalmasan, tartalmasan telt el a délelőtt. A tanulók nemcsak jól érezték magukat a programon, hanem rengeteg ismerettel gazdagodtak.

Galéria megnyitása

                                 Császár Beáta          

                        intézményvezető-helyettes







Szemere Pál

 
születésnapjára

emlékeztünk. 







SZÜLŐI ÉRTEKEZLETEK A FELSŐ TAGOZATON.pdf

„Lengyel, magyar két jóbarát”


A Waclaw Feczak Alapítvány pályázatát már másod ízben nyerte el a Szemere Iskola. Így történt, hogy a Dwa Bratanki pályázat jóvoltából 2022 novemberében 11 tanulóval és 3 pedagógussal történelmi utazást tettünk a lengyelországi Zielona Górába.

A program előkészítéseként a kiválasztott gyerekek készítettek egy fényképes rövid bemutatkozást magukról angol nyelven, majd részt vettek egy rendkívüli történelemórán, ahol Lengyelország II. világháborús történelmével ismerkedtek meg. Ezt követően képes informatív tablót készítettek a témakörben.


Tovább a fotógalériába...

2022. november 21-én délután érkeztünk meg a testvériskolába, ahol vendéglátóink meleg szavakkal és finom vacsorával vártak minket. A magyar gyerekek megismerkedtek a lengyel iskolásokkal, és kezdetét vette egy új barátság.

Másnap nagyon korán keltünk. A finom reggeli után útnak indultunk a lengyel iskolásokkal együtt Rogoznicába, a Gross-Rosen munkatáborba. Útközben beszéltünk a gyerekeknek erről a nehéz és szomorú történelmi időszakról, így már felkészültebben érkeztünk meg a helyszínre. Végigjártuk a múzeumot, a rabok útját és elhelyeztük az emlékezés koszorúját iskolánk nevében. A sok szenvedés, értelmetlen halál mély nyomot hagyott a tanulók lelkében. 

Következő utunk Dobkowba vezetett, a kialudt vulkánok földjére, a Szudéták Geoparkba. Itt fantasztikusan felkészült vezetőnkkel megismerhettük interaktív bemutató segítségével a vulkánok működését, típusait. Kipróbálhattuk a földrengés szimulátort, és kezünkbe vehettük a legjellemzőbb kőzeteket.

A vacsorára is itt került sor a Geopark területén, tábortűznél szalonnát, kolbászkákat sütögettünk és a gyerekek közös éneklése tette az estét még hangulatosabbá.

A harmadik napot a lengyel iskola városának szenteltük: reggeli után városnéző program volt Zielona Gorában. Idegenvezetőnk elmesélte a város történetét, azt, hogyan élték túl az emberek a két világháborút. Megnéztük a történelmi emlékhelyeket is. Délután elbuszoztunk Zatonba , ahol a Kastély Narancsházában egy finom forró csoki várta a gyerekeket. 

A negyedik nap is korán kezdődött. Első úticélunk Zagan volt, ahol tárlatvezetésen vettünk részt az egykori Stalag és Stalag Luft III területén. Az élethű makett segítségével „bejártuk” a híres Harry alagutat, ahol a legnagyobb hadifogoly kitörés történt. „A nagy szökés” című világszerte ismert film ezt az eseményt örökítette meg. A lengyel gyerekekkel közösen megkoszorúztuk az emlékhelyet. Ezután ellátogattunk Zagan másik híres történelmi épületéhez, az augusztinai kolostoregyütteshez, ami 2011 óta kiemelten védett lengyel műemlék. Megcsodáltuk egyedülálló könyvtárát, valamint a Szent Péter és Pál templomot. 

Vendéglátóinkhoz visszaérkezve fantasztikus közös est várt ránk. Az iskola fel volt díszítve magyar, lengyel zászlókkal, lufikkal, a készített tablókkal, az előző látogatásunkon megörökített képekkel. A közös ajándékozás után vacsora következett, ahol hagyományos lengyel ételeket kóstolhattunk. Vacsora után játékok, barátságos röplabda mérkőzés és karaoke következett. A gyerekek jól összebarátkoztak a hét folyamán, címeket, elérhetőségeket cseréltek. Az egész estét betöltötte a felhőtlen jókedv és az öröm.

Elérkezett a búcsú napja. Megbeszéltük közös tapasztalatainkat és a további együttműködés lehetőségét.

Mindannyian csodálatos élményekkel tértünk haza és most már mi is tudjuk, hogy mit jelent a mondás: „lengyel, magyar két jóbarát”

English Christmas one o’clock tea party
Angolos karácsonyi egy órai teaparti

December az év legvarázslatosabb időszaka. A karácsonyvárás és a karácsonyi készülődés izgalma minden közösségben a szürke hétköznapokat is szebbé, boldogabbá varázsolja.

Az idegen nyelvi munkaközösség angolosai egy régi hagyományt próbáltak idén decemberben újjáéleszteni: a nyelvi karácsonyi teadélután hagyományát. Sajnos a Covid járvány ennek az iskolai rendezvénynek is szünetet parancsolt, de most elérkezettnek láttuk az időt, hogy felélesszük és újra felidézzük az angol karácsonyi hagyományokat.

Iskolánk 80-90 diákja érdeklődött a december 19-én megrendezett teaparti iránt, főleg a kisebbek az 5. és 6. évfolyamosok voltak nagyon lelkesek. Kollégáimmal az angol nyelvhez, szokásokhoz kapcsolódó játékos feladatokkal, videóanyag feldolgozással, daltanulással és egy karácsonyi Blooket bajnoksággal készültünk. S hogy a hangulatot még ünnepélyesebbé varázsoljuk, a 6. évfolyamosok a Karácsony 12 napja című tradicionális angol mondókát, míg a nyolcadikosok egy Ady Endre és egy Juhász Gyula verset mondtak el angol és magyar nyelven. A programot igazi angol tejes teázás zárta, házilag készített keksz majszolása mellett.

Reméljük, hogy a Christmas party minden résztvevője jól érezte magát és az újra elindított programot a jövőben is folytatni tudjuk. Jó volt bepillantani az angol karácsonyi készülődés hagyományaiba és ezzel a rendezvénnyel is egy kicsit mássá, szebbé varázsolni a karácsony előtti utolsó iskolai napokat.

Az angolosok és az angoltanárok nevében,

Nagy Ildikó idegen nyelvi mkv 

Halloween-i plakátverseny



A nyelvi munkaközösség az angol célnyelvi civilizáció programján belül hirdette meg iskolánkban a Halloween-i plakátversenyt. A gyerekeket arra kértük, hogy a plakáton mutassák be a Halloween eredetét, történetét, osszanak meg egy Halloween-i receptet vagy kreativitásukat felhasználva írhatnak egy halloweenes párbeszédet is.


Az értékelés során figyelembe vettük az esztétikumot, kreativitást és nem utolsó sorban a nyelvhelyességet is.

Ezúton is köszönjük Anikó néni, Zsófi néni és Dávid bácsi munkáját, akik értékelték a plakátokat.


És köszönjük nektek, gyerekek az ötletes, igényes alkotásokat.



Simon Lilla angol nyelvtanár

I. helyezett

Koós Lili 7.b
Luppa Laura 8.b
Czibere Huba 8.b
Czibere Hunor 5.c

II. helyezett

Luppa Mira 6.a
Megyeri Sára 6.a
Papdi Tamara 6.a
Gergely Hunor 7.a
Lénárt Balázs 7.a
Voitkó Hanga 7.a
Giczy Fruzsina 7.b
Mile Júlia 7.b
Tatár Aliz 8.b

III. helyezett

Gecsey Hanna 5.b
Taliga Tamara 5.b
Mile Zorka 6.a
Nagy Letícia 6.a
Babai Zita 6.c
Hilbert Olivér 6.c
Morovi Zsófia 6.c
Suhaj Bence 6.c

Halloween party  - 2022

Iskolánkban immár második éve, hogy Diákönkormányzat megrendezte Halloween party-t, ami nagy sikert aratott. A tanulók most is izgatottan várták, jelmezt öltöttek, kifestették magukat és ropták a mai zenékre záróráig! A szülőknek köszönjük a fantasztikus alkotásokat!

Reméljük Veletek jövőre ugyanitt!


Tovább a fotógalériába... 

Pozsik Barbara DÖK segítő tanár

Október 23-át ünnepeltük a Szemerében

Ebben a tanévben mi, 8. osztályosok, adtuk az október 23-ai ünnepi műsort iskolánkban.

Oláhné Molnár Dóra néni és Sipos Sanyi bácsi színvonalas műsort állítottak össze, amit nagy szorgalommal tanultunk meg. A próbák jó hangulatban teltek, és sok segítséget kaptunk tanárainktól, hogy szépen, hangsúlyozva mondjuk a verseket, prózákat. A főpróbán már izgatottan vártuk, hogy előadhassuk ünnepi műsorunkat. Dóra néni képsorokkal tette érthetőbbé, látványosabbá október 23-a eseményeit. Csöndör Elvira néni énekével emelte a műsor színvonalát. Vanyek Tibi bácsinak köszönetet mondunk a hangosításért.

Előadásunk végén a szemerés gyerekek és tanárok tapsa, valamint az igazgató úr, Csaba bácsi dicsérő szavai igazolták vissza, hogy méltóképpen ünnepeltük meg Nemzeti ünnepünket.

Barczi Hanna Laura

8.b osztályos tanuló

20221108_fogado_orak.pdf

FOGADÓ ÓRÁK – FELSŐ ÉS SNI TAGOZAT

2022.11.08.
17.30 – 18.30

Mezítláb az erdőben


Október hónapban, 4 év elteltével a Péceli Magyar-Finn Baráti Kör ismét gazdag programmal jelentkezik, melynek kiemelt témája az oktatás. Iskolánk örömmel ad helyet a rendezvényeknek, nyitottan ismerkedik a finn oktatás elért eredményeivel, sajátosságaival, módszereivel.

A programsorozat első rendezvényére október 4-én került sor. A Finn minta és a baráti kör közös szervezésének eredményeként, egy finn írónő, Mervi Heikkilä kreatív írás gyakorlatokkal tarkított, könyvbemutató órát tartott. Segítségére Pap Anna Inkeri tolmács volt, aki a most magyarul is megjelent, Rőt-patak című könyv fordítója is egyben. Az írónő órája egy sajátos, hibrid tanóra volt, melyet élőben az iskolában az 5. c osztály, valamint egy előzetes regisztrációt követően streamelve, online is követhettek az érdeklődő pedagógusok, szülők, osztályok.

Az írónő rövid bemutatkozása után a gyerekek azonnal a képzelet, a fantázia birodalmába léptek. Egy mozgásos szerepgyakorlat után elképzelték miként sétálnak egy erdőben, mit éreznek, látnak maguk körül. Majd mindezt leírták. Miután megtalálták történetük helyszínét, egy újabb feladattal az egyik szereplőt alkották meg. Persze fantáziájuk itt sem szabott határt. A tanulók bátran, talpraesetten olvasták fel az elkészült írásos munkákat. S hogy mindez jól hallható is legyen, egy dobálható, puha, kockának álcázott mikrofon, catchbox volt segítségükre.

Az óra végén a diákok házi feladatot kaptak, melyért ajándék jár a Finn Nagykövetségtől. A legnagyobb ajándék azonban az írónő regénye volt, melyet minden tanuló távozáskor megkapott személyesen, Mervitől. Volt olyan diák, aki már a szünetben elmerült az olvasásban és alig tudta a kezéből letenni a könyvet. Útravalóként pedig többen is magukkal vitték Mervi szavait: ,,Mindenkiből lehet író, mindenkiben belül ott az író.”

Az óra november 4-ig visszanézhető a Finn minta Facebook oldalán megadott Youtube linken.

A tanóráról készült fotók itt láthatóak



Nagy Ildikó                           
az iskola pedagógusa,              
a Péceli Magyar-Finn Baráti Kör tagja

„Amíg meg nem tapasztaltuk, hogy milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik.”

Anatole France

Egy esős nap,
ahol a lelkekben mégis kisütött a nap…

Kisállat kiállítás és vásár a Szemerében

 

Sokéves hagyományainknak megfelelően 2022. október 1-jén ismét vidám, népes forgatag lepte el a Szemere Pál Általános Iskola auláját Pécelen. Ünnepelni gyűltek össze kicsik és nagyok, az Állatok Világnapja alkalmából. Az eseményt Böszörményi Csaba a PIOK Szemere igazgatója nyitotta meg, majd a főszerepet a gyerekek vették át egy táncos flashmobbal. A báránykák levonulását követően „A tenger élővilága” címmel kiírt rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetésére került sor. A díjazottak oklevél és értékes tárgyjutalmakban részesültek a Péceli Természetvédők és Állatbarátok Egyesülete támogatásával. A környezettudatosság jegyében kihirdetésre került az iskolai papírgyűjtés eredménylistája is. A hivatalosnak mondható megnyitó után kezdetét vette az igazi nagy kaland, amelynek során szülők és gyerekek együtt merülhettek el a gazdag programkínálatban. Játékos vetélkedők, rejtvények, nyomolvasás, erdei akadálypálya, madáretető készítés és számos más értékes, az állatok megismerését és tiszteletét szolgáló foglalkozás között válogathattak a borús idő ellenére is széles mosollyal és csillogó szemekkel a pecséteket gyűjtögető gyerekek. A lelkes látogatók előzetes regisztrációt követően, valódi hüllőszakértő előadáson és bemutatón vehettek részt Rácz Krisztián vezetésével, amely program megvalósulását Karsai András kollégánk, egyben önkormányzati képviselő támogatta. A többórás rendezvényen természetesen az állatok közvetlen megismerésére is lehetőség nyílt. Az aula idén is megtelt érdekesebbnél érdekesebb állatokkal, az iskolaudvaron pedig még igazi bocit is lehetett simogatni. A sok élmény és izgalom közben megfáradt vendégek ínycsiklandó gulyással csillapíthatták éhségüket. Reméljük, hogy végül mindenki feledhetetlen élményekkel távozott és jövőre ismét találkozunk! Ezúton köszönjük minden a szervezésben és a lebonyolításban résztvevő pedagógusnak, technikai dolgozónak és a péceli állatbarátoknak fáradhatatlan és áldozatos munkáját, támogatóinknak pedig a kiállást és segítséget, amellyel ismét hozzájárultak ennek a város életében meghatározó eseménynek a sikeréhez.

 Tovább a képekhez....

Körmendy-Juhász Györgyi

tanító

Tanévnyitó- 2022. szeptember 1.

,,Lopva még itt bolyong a nyár

a fák és házsorok között,

ám az iskola nyitva már,

és új ruhába öltözött

a sok-sok pad, a fal, a tábla,

és friss az ablakok virága.”

/ Szinetár György: Szeptemberi csengetés/


Csendben útra kelt a nyár, észre sem vettük és beköszöntött az ősz, s vele együtt az új tanév is.

A 6. évfolyam diákjai (Fórián Lilla, Megyeri Sára, Dávid Zsófia, Luppa Mira, Kottek Eszter, Megyeri Eszter, Dudás Csenge, Salamon Evelin és Széles Teofil) már augusztus végén iskolába indultak, hogy tanáraik (Pozsik Barbara, Mozga Gyöngyi és Nagy Ildikó) segítségével megkezdjék a tanévnyitó ünnepség előkészületeit, próbáit. Műsorukkal méltóképpen szerették volna fogadni tanáraikat, diáktársaikat, köztük is a legkisebbeket, az első osztályosokat. Idén több, mint 90 pici kisdiák kezdte meg tanulmányait iskolánkban, ez a nap és a tanévnyitó műsor talán az ő és családjuk számára volt nagyon emlékezetes és felejthetetlen élmény. A műsorban felső évfolyamos diákként a tanulók megígérték, hogy nagyon fognak vigyázni rájuk! Egy nagy közösség tagjai közé belépve, minden első osztályos kisdiák ,,szemerés” sulipólót kapott ajándékba, azt kívánva, hogy sok sikert, örömöt hozó élményben legyen részük iskolás éveik alatt.

Az új tanév kezdetén mindenkinek Weöres Sándor: A tanév-nyitáskor című versének részletével kívánunk eredményes, vidám, új tanévet!

,,Mint az égen átcsóvázó üstökösök,

Ragyogjanak munkánk nyomán az ötösök!

Kívánjuk a húgocskáknak, öcskösöknek,

Ne legyenek szűkiben az ötösöknek.

Kívánjuk tanárainknak, hogy vödrökkel 

Minket nyakon önthessenek ötösökkel.”

Az iskola 6. évfolyamos osztályfőnökei és diákjai nevében, 

Nagy Ildikó, pedagógus

Péceli vízivándorok a Szigetközben


„Navigare necesse est…!” azaz „Hajózni muszáj…!”- mondta az ókori hadvezér, politikus, Pompeius. Így gondolta ezt a PIOK két tanára is, amikor belevágtak egy vízitábor szervezésébe, és így gondolta ezt az a 18 gyerek (petőfis, rádays, szemerés egyaránt) is, akik nagy lelkesedéssel jelentkeztek is arra. 

Táborunkat az Aktív Magyarország program keretében szerveztük, megpályázva a szigetközi vízivándor tábor egyik augusztusi turnusát. Evezésünk helyszíne tehát a vadregényes Szigetköz volt, ami Magyarország legnagyobb szigete, amelyet az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna fog közre. Ez a vízilabirintus hazánk talán legizgalmasabb, legérdekesebb vízitúra helyszíne, igazi vadvízország. Szigetek, mellékágak és öblök útvesztőiben több száz kilométernyi vízi útvonal várja a túrázókat, az „Ezer sziget” varázslatos világában. Lapátolhatunk itt ártéri erdőkben és nádasok között, zátonyokon, zúgókon, bukókon kelhetünk át, és megfigyelhetjük az ártéri erdők háborítatlan állatvilágát, szürke gémek, kormoránok, kócsagok és szárcsák birodalmát. Vonattal és busszal, no meg taxival utazva érkeztünk meg túránk kiindulópontjára, a Dunaszigetre a Pisztráng Kör Egyesület ökokempingjébe, ahol mint minden táborhelyen, már felállított, berendezett sátrak vártak bennünket. Mindhárom bázisunkon két éjszakát aludtunk, így barangoltuk be a környék vízi útvonalait. Túránk során stabil, hatszemélyes kalandor típusú túrakenukban eveztünk, amelyek nagyon biztonságosak még kezdők számára is. Első két napon eveztünk a kristálytiszta Zátonyi-Dunán, a Gazfűi-Holt-Dunán, és bebarangoltuk a Cikolai-ágrendszer vadregényes ágait, még egy hallépcsőt is felkerestünk. Következő szálláshelyünkre a kisbodaki Esthajnalcsillag kempingbe természetesen evezve érkeztünk meg, utunkat izgalmas bukók és erőpróbáknak is beillő átemelések tarkították. A Bodaki-ágrendszer bejárásának fénypontja az Öreg-szigeti belső tó felkeresése volt, itt egy mesébe illő víziparadicsomban kihasználva az érintetlen, háborítatlan természet nyugtató hatását felejthetetlen csendfürdőt vettünk. Bodaki élményeinket az egyedülálló boglyakemencék, a megunhatatlan röplabda, a közös bográcsolás, na és a várva várt palacsintasütés színesítette. Vízitúránk harmadik állomását az ásványrárói Part kempinget is számos vízi kaland után közelítettük meg. Meditáltunk a remetei holtágban, tarajos hullámok között zúgtunk le a Mosói-bukón, majd megizmosodtunk a sorjási átemeléskor. Ebben a kempingben lehtőségünk volt csocsózni és billiárdozni is, és esténként jöhetett a kivetítő előtti csoportos just dance, bemutatóinkon az egész kemping jól szórakozott. Utolsó evezős napunkon az Ásványrárói-ágrendszer felfedezése várt ránk. Volt itt minden: fürdőzés a Gatyai-híd tövében, apró hidacska alatti átevezés, sodródás a Pókmacskási-bukón, madárles, meg mentőmellényes hazaúszás. Este a tábortűznél egy kvízvetélkedővel rendszereztük azt a sok ismeretet, amit a hét során szereztünk a Szigetközről, és egy közös csillagnézéssel búcsúztunk a természetközeli élettől. Másnap már csak a hazautazás várt ránk, ami méltóan a héten megszokotthoz ugyancsak kalandosra sikeredett.

 A felejthetetlen egy hét után testben és lélekben megerősödve, élményekkel gazdagon térhettünk haza Pécelre, és a kis vízivándor csapat tagjai már azon gondolkodnak, hogy milyen jó lesz jövőre újból vízre szállni, új ágakat, új bukókat, új vizeket felfedezni, mert: „Hajózni muszáj…!” 


Tovább a képekhez....

Seres Krisztina és Böszörményi Csaba

táborvezetők

A határokon túl, határtalanul!


A PIOK Szemere Pál Általános Iskola 7. évfolyamából 42 gyerek és 5 tanár kíséretével május 23.-án nekivágott az öt napos Erdélyi kalandnak.

Az első megállónk Nagyváradon volt. Ady városában pár percpihenő után meglátogattuk a Püspöki Palota udvarán lévő katolikus Székesegyházat.

A következő megállónk Kolozsvár volt, ahol a főtéren láthattuk Mátyás király monumentális szobrát és szülőházát.

Innen utunk már csak a Parajdon lévő szállásunkig vezetett, ahol egy finom vacsora után végre kialhattuk magunkat a hosszú utazás után.

A második napunkon reggeli után elindultunk a Békás-szoros felé. Út közben a buszból kinézve megpillanthattunk egy medvét. A Békás-szoroshoz érve sétálás közben megcsodálhattuk a hatalmas sziklákat.

Utunk ezután a Gyilkos-tóhoz vezetett, ahol egy függőhídon keresztül felmehettünk az ottani kilátóhoz, vásárolhattunk ajándékokat, illetve csónakázhattunk a tavon.

Ez után Székelyudvarhelyen tettünk egy kitérőt. Megnéztük Benedek Elek több száz éves iskoláját és a történelmi szoborparkot.

Innen már csak a szállásra mentünk.

A harmadik napon ellátogattunk Farkaslakára ahol megkoszorúztuk Tamási Áron sírját.

Az állomások között diákok tartottak kiselőadást a soron következő helyekről. Megérkezve Csíkszeredára megnéztük Mikó várat.

Csíksomlyó, a híres búcsújáró hely. A kegytemplom meglátogatása után szomjunkat oltottuk a hegy lábánál lévő forrás borvizével majd csapat egy része megmászta a Kissomlyó-hegyi kálváriát.

Egy kiadós ebéd után megcsodáltuk a Szejkefürdőn található székelykapu sort és megemlékeztünk a legnagyobb székelyről, Orbán Balázsról. A Mini Erdély park makettjei csodálatosak, kár lett volna kihagyni.

A nap végén megfáradva, mégis izgatottan keresgéltünk ajándékokat hozzátartozóinknak Korondon.

A következő nap, délelőtt lemerészkedtünk mélyre a föld alá, ugyanis a Parajdi sóbányához vezetett utunk. Ebéd után Fehéregyházán megkoszorúztuk Petőfi Sándor szobrát.

A híres Drakula szülővárosába Segesvárra mentünk következőnek. Itt csak úgy halmozódtak a látni valók, A vár látványosságait az óratoronytól indulva egy térkép segítségével fedeztünk fel.

Szováta volt az utolsó megállónk, ahol a Medve tavat tekintettük meg. Elérkeztünk az utolsó naphoz. Reggeli után fájó búcsút vettünk Parajdtól.

A visszafele úton megálltunk még Marosvásárhelyen megnézni a híres kultúrpalotát és a híres matematikusokról elnevezett Bolyai líceumot. Apa és fia szobra az iskola előtt áll. Megebédeltünk és elindultunk hazafelé.

Az utolsó erdélyi megállónk a Király-hágó volt. Elbúcsúztunk Erdély csodás tájaitól és befogadó lakosaitól. Utunk hazáig vezetett.

Egy életre szóló élmény volt mindenki számára.


Tovább az fotógalériához.....

Schmutzer Lola és Káldi Tímea

7. osztályos tanulók